היפהפיות לפרלמנט העראקי

על אף המצב הבטחוני, עיראק חוגגת ערב הבחירות לפרלמנט. לא מפתיעה התכונה הכלכלית המורגשת בכל מקום בעיקר בשל הוצאות על קמפיינים בשווי 500 מליון דולר. החגיגה הדמוקרטית מלווה בג'ינגלים, ושירים בערבית לטובת עשרות מפלגות המתמודדות על 351 מושבים בפרלמנט, מתוכם הוקצו 25% לנשים. גברים רבים, בתוכם שוטרים ואנשי צבא, מוצאים עצמם עוצרים להצטלם ליד הפוסטרים של הדיבות בחוצות בגדד. אין ספק שמדובר בחידוש האריזה של מועמדות ששם דגש על ההופעה החיצונית ולא רק המסרים. פירוז חאתם היא מועמדת בולטת, לא רק ביופיה, מתוך 1800 נשים המתמודדת על 80 מושבים בפרלמנט. היא רצה כעצמאית וזוכה לתמיכתה של הממפלגה הכורדסתנית הלאומית.כפי שקרה אצלנו, היא מנצלת את מעמדה כדמות ציבורית ידועה ומוכרת בנוף התקשורתי לקידום אג'נגדה פוליטית. באמתחתה רקורד מרשים בהיותה האישה הראשונה בעולם הערבי שמנהלת תחנת טלביזיה אלחוריה מתוך כ-30 שמוכוונות לעיראק. היא מרבה להתראיין, חדת לשון, סמכותית ומצהירה על כוונות לשרת החלשים ולא רק הנשים. כך טוענות רוב המתמודדות. פירוז, בתחילת שנות הארבעים, אסרטיבית בעלת מראה מטופח ומוקפד כמיטב המסורת המערבית. הבדיחה שמתגלגלת כעת בעיראק, שהפרלמנט העראקי יוכל להתבלט בזכות היפהפיות שתיבחרנה. בינתיים נרשמו 14 תאונת בצומת אחד בלבד בעיר כרכוכ- העשירה בנפט- בגלל פוסטר של מתמודדת .

מספר המושבים שהוקצה לנשים מרשים בפני עצמו וגם מתוך השואת המצב אצלנו. בכנסת הנוכחית מכהנות 21 ח"כיות כלומר על כל 6 ח"כים יש ח"כית אחת, לעומת ח"כית אחת על כל ח"כ במדינה המובילה ביצוג הנשים : רואנדה

עיראק עברה תהפוכות מאז שזכתה לעצמאות מהאנגלים ב-1921 וכבר בסוף שנות החמישים שירתה אישה בממשלת עיראק. מצבה של האישה העראקית הורע במשך השנים. עקב המלחמות ההרתפתקניות של סדאם להגדיל שליטה במפרץ הפרסי, רבות נאלצו לבקש מקלט בירדן השכנה, אחרי שהלכו הגברים למלחמות שמהן לא שבו. רבות מהנשים העראקיות, חילוניות בעקירון, הגיעו לפת לחם ונאלצו לעסוק אף בזנות הרחק מהבית, במדינות שכנות, כדי לקיים משפחה.

קרוב לשני מליון עראקים ,בעלי זכות בחירה, יטלו חלק בבחירות ב- 16 מדינות זרות. קהילות אלה של משכילים ובוגרי דמוקרטיות מערביות הם בעלי מודעות פוליטית גבוהה. רבים ישמחו לשוב הביתה בתנאים מתאימים ובחלקם נשים .אין ספק אמרתו של מחמוד דרוויש, הסופר הלאומי הפלסטיני שרירה בעיניהם:" מולדתי איננה מזוודה ואני אינני נוסע" .

מתוך פסיספס רב של 6000 המתמודדים, זיהיתי תלמיד לשעבר בביה"ס שבו למדתי בבגדד, פרנק עיני, המתגורר בלונדון. הוא אף היה שר התחבורה בממשלתו של עלאוי.

הבחירות האלה מתוארות כהסטוריות וגורליות. אין צפי לניצחון מפלגה אחת ברוב המושבים. השאלה המטרידה היא האם תצלח עלייתה של קואליציה יציבה שתוכל לתמרן בין הכוחות והאינטרסים המנוגדים שפועלים בתוך עיראק תוך כיבוש השד העדתי שפרם את המרקם החברתי ? בחירות אלה יכריעו במידה לא קטנה גם את דמות המפה האזורית וישראל בתוכה

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה